Sei in: Home > Personale > Prof. Giorgio BORREANI

Prof. Giorgio BORREANI

Professore Associato

Contatti

  • 0116708783
  • 0116708798
  • Dipartimento di Scienze Agrarie, Forestali e Alimentari (DISAFA)
    ULF Agronomia
    Largo Paolo Braccini, 2 (già Via Leonardo da Vinci, 44)
    10095 GRUGLIASCO (TO)
  • http://agraria10.campusnet.unito.it/persone/giorgio.borreani
  • VCard contatti
  • QRcode contatti

Presso

Curriculum vitae

Pubblicazioni selezionate

Elenco pubblicazioni Prof. Giorgio Borreani (Cronologico)

 

1.              Grignani C., Cavallero A., Reyneri A., Bassignana M., Borreani G., 1993. Evoluzione di miscugli bifiti a base di Trifolium repens L. sottoposti a differenti modalità di utilizzazione. I - Modificazioni dell'apparato fogliare e suo rinnovamento. Rivista di Agronomia, 27, 360-367.

2.              Reyneri A., Cavallero A., Grignani C., Bassignana M., Borreani G., 1993. Evoluzione di miscugli bifiti a base di Trifolium repens L. sottoposti a differenti modalità di utilizzazione. II - Modificazioni morfologiche delle specie e struttura del manto vegetale. Rivista di Agronomia, 27, 368-374.

3.              Acutis M., Borreani G., Ciotti A., 1994. Prewilting of lucerne for ensiling: an empirical model. Proc. 15th General Meeting of the European Grassland Federation, 6-9 giugno 1994, Wageningen, The Netherlands, 137-141.

4.              Acutis M., Borreani G., Ciotti A., 1994. Prewilting simulation of Italian ryegrass and lucerne for ensiling. Proc. 3rd European Society for Agronomy Congress, 18-22 settembre 1994, Abano - Padova, 304-305.

5.              Valente M.E., Borreani G., Canale A., Ciotti A., Peiretti P.G., 1994. Resa produttiva e caratteristiche nutrizionali del loglio italico cv. Asso (2n) e cv. Barmultra (4n) nel corso del primo ciclo di sviluppo primaverile. Atti XLVIII Convegno Società Italiana Scienze Veterinarie, 30 settembre – 1 ottobre 1994, Giardini Naxos (CT), 1465-1469.

6.              Borreani G., Ciotti A., Beltrando P., Bagetto A., Tomatis M., 1995. Progettazione e sperimentazione di “Spallette” di contenimento per l’allestimento di trincee modulabili per l’insilamento di foraggi. Ricerca e Sperimentazione in Piemonte. Regione Piemonte, Ass. Agric., 4, 134-138.

7.              Reyneri A., Borreani G., Ciotti A., 1995. Effetti dell’epoca di esecuzione del primo taglio e dell’altezza di taglio su tre varietà di erba medica (Medicago sativa L.). Rivista di Agronomia, 29, 574-581.

8.              Ciotti A., Valente M.E., Borreani G., 1995. L’insilamento dell’erba medica. Bullettino dell’Agricoltura, Giornale della Società Agraria di Lombardia, Anno 134, (2), 25-43.

9.              Borreani G., Valente M.E., Peiretti P.G., Canale A., Ciotti A., 1996. Evolution of ensilability characteristics, nutritional values, and yield in the first and second growth cycles of lucerne cv. Equipe and Boreal. Proc. 16th General Meeting of the European Grassland Federation, 15-19 settembre 1996, Grado (GO) Italy, 1, 383-387.

10.           Valente M.E., Borreani G., Peiretti P.G., Canale A., Ciotti A., 1996. Water-soluble carbohydrate and hexoses available for fermentation in Italian ryegrass during the first growing cycle. Proc. 11th International Silage Conference, 8-11 settembre 1996, Aberystwyth, Wales, UK, 48-49.

11.           Borreani G., Delmastro R., Ciotti A., 1996. Effetto dell’altezza di sfalcio e dei successivi trattamenti meccanici sull’inquinamento di terra, di spore clostridiche e sulla qualità di conservazione dell’insilato di erba medica (Medicago sativa L.). Rivista di Agronomia, 31, suppl. 1, 283-286.

12.           Ciotti A., Valente M.E., Borreani G., 1996. La conservazione dei foraggi: analisi dei risultati sperimentali con riferimenti alla realtà operativa italiana. In: Attualità e prospettive della foraggicoltura da prato e da pascolo. Atti Convegno Progetto Finalizzato Foraggicoltura Prativa. Lodi 22-24 maggio 1996, 45-57.

13.           Borreani G., Tabacco E., Peiretti P.G., Valente M.E., 1997. Dry-matter content at cutting and its relationships with morphological stage, N fertilization and weather data in the first growing cycle of Italian ryegrass for silage. Proc. 5th Research Conference of the British Grassland Society, 8-10 settembre 1997, Newton Abbot, Devon, UK, 27-28.

14.           Crovetto G.M., Sandrucci A., Tamburini A., Borreani G., 1997. Degradabilità ruminale di loglio italico a diversi stadi fenologici. Atti XII Congresso Nazionale Associazione Scientifica di Produzione Animale, 23-26 giugno 1997, Pisa, 21-22.

15.           Borreani G., Tabacco E., 1998. Effects of swath tedding during field-wilting of lucerne on dry-matter content variability in wrapped big bale silage. In: Lane G.P.F., Wilkinson J.M. (eds.) Alternative forages for ruminants. Chalcombe Publications, pp. 129-133.

16.           Borreani G., Gaspari N., Tabacco E., Rossi-Pisa P., 1998. Evaluation of the morphological stage as a predictor of Italian ryegrass forage quality in two environments. Proc. 17th General Meeting of the European Grassland Federation, 18-21 May 1998, Debrecen, Hungary, 3, 23-27.

17.           Borreani G., Caredda S., Peiretti, P.G., Roggero P.P., Sargenti P., Valente M.E., 1998. Evolution of yield and quality of sulla in relationship to the morphological stage of development. Proc. 5th European Society for Agronomy Congress, Nitra, Slovak Republic 28 giugno -2 luglio 1998, 1, 233-234.

18.           Borreani G., Tabacco E., Acutis, M., 1998. Comparison between real and potential yields for different maize sowing dates. Proc. 5th European Society for Agronomy Congress, Nitra, Slovak Republic 28 giugno -2 luglio 1998, 2, 127-128.

19.           Borreani G., Tabacco E., 1998. Effects of crop properties, weather conditions and mechanical treatments on the wilting rate of diploid and tetraploid Italian ryegrass for silage. Grass and Forage Science, 53, 179-188.

20.           Borreani G., Ciotti A., Valente M.E., Peiretti P.G., Canale A., 1998. Forage quality and quantified morphological stage relationships in Italian ryegrass during the spring growth cycle. I - Stage codification, yield and ensilability characteristics. Italian Journal of Agronomy, 2, 39-46.

21.           Valente M.E., Peiretti P.G., Canale A., Borreani G., Ciotti A., 1998. Forage quality and quantified morphological stage relationships in Italian ryegrass during the spring growth cycle. II - Chemical composition and nutritive value. Italian Journal of Agronomy, 2, 47-55.

22.           Borreani G., Ciotti A., Tabacco E., 1999. Il preappassimento del loglio italico: problemi colturali e operativi. L’Informatore Agrario, 55, (19), 41-45.

23.           Colombari G., Borreani G., Crovetto G.M., 1999. Comparison of lucerne silage and ventilated hay in maize silage-based rations for dairy cows for the production of milk destined for Grana cheese. Grass and Forage Science, 54, 184-194.

24.           Borreani G., Tabacco E., Ciotti A., 1999. Effects of mechanical conditioning on wilting of alfalfa and Italian ryegrass for ensiling. Agronomy Journal, 91, 457-463.

25.           Tamburini A., Sandrucci A., Borreani G., Succi G., 1999. Influence of stage of maturity on rumen degradability of two whole plant maize hybrids. Atti XIII Congresso Nazionale Associazione Scientifica di Produzione Animale, Piacenza, 21-24 giugno 1999, 327-329.

26.           Valente M.E., Peiretti P.P., Borreani G., Roggero P.P., Ladetto G., Ciotti A., 1999. Influence of DM content on silage fermentation of sulla (Hedysarum coronarium L.) cut at two stages of maturity. Proc. 12st International Silage Conference, Uppsala, Sweden, 5-7 luglio 1999, 119-120.

27.           Ciotti A., Borreani G., Tabacco E., 1999. Loglio italico: quale varietà scegliere? Professione Allevatore, 16, (7), 24-25.

28.           Borreani G., Ciotti A., Peiretti P.G., Re G.A., Roggero P.P., Sargenti P., Sulas L., Valente M.E., 1999. Relazioni tra stadio morfologico di sviluppo, produttività e qualità del foraggio della sulla (Hedysarum coronarium L.) in due ambienti collinari. Rivista di Agronomia, 33, 170-176.

29.           Ciotti A., Borreani G., Tabacco E., 1999. Troppo azoto fa male all’erbaio di loglio italico. Professione Allevatore, 16, (8), 84-85.

30.           Ciotti A., Borreani G., Tabacco E., 1999. Deterioramento aerobico del silomais. Professione Allevatore, 16, (12), 36-37.

31.           Colombari G., Borreani G., Crovetto G.M., 1999. Razionale utilizzo zootecnico delle risorse alimentari aziendali. Parte I: Prove agronomiche e zootecniche. Regione Lombardia. Istituto Superiore Lattiero Caseario di Mantova. pp. 179.

 

2000

32.           Ciotti A., Borreani G., Tabacco E., Della Marianna G.P., Gusmeroli F., 2000. L’introduzione dell’insilamento dell’erba in vallate alpine e suoi riflessi sull’evoluzione dei sistemi foraggeri locali. Rivista di Agronomia, 34, 1 Suppl., 206-212.

33.           Ciotti A., Borreani G., Tabacco E., 2000. Il momento dello sfalcio fa la differenza. Professione Allevatore, 17, (3), 42-44.

34.           Borreani G., Cavallarin L., Peiretti P.G., Re G.A., Roggero P.P., Sargenti P., Sulas L., Tabacco E., 2000. Quantifying morphological stage to improve crop management and enhance yield and quality of sulla and lucerne. Proc. 10th Meet. Mediterranean Sub-Network FAO-CIHEAM, 4-9 aprile 2000, Sassari. Cahiers Options Méditerranéennes, 45, 195-198.

35.           Cavallarin L., Antoniazzi S., Borreani G., Peiretti P.G., Tabacco E., Valente M.E., 2000. Effect of different levels of wilting on fermentation pattern of lucerne ensiled at two stages of maturity. Proc. 18th General Meeting of the European Grassland Federation, 22-25 May 2000, Aalborg, Denmark, 5, 50-52.

36.           Borreani G., Reyneri A., Tabacco E., 2000. Yield and quality of three lucerne cultivars under various harvesting schedules. Proc. 18th General Meeting of the European Grassland Federation, 22-25 maggio 2000, Aalborg, Denmark, 5, 194-197.

37.           Valente M.E., Borreani G., Peiretti P.G., Tabacco E., 2000. Codified morphological stage for predicting digestibility of Italian ryegrass during the spring cycle. Agronomy Journal, 92, 967-973.

38.           Borreani G., Tabacco E., 2000. Influence of individual stage categories and leaf proportion on lucerne herbage quality. Proc. 6th Research Conference of the British Grassland Society, 11-13 settembre 2000, Aberdeen, Scotland, UK, 97-98.

39.           Cavallarin L., Borreani G., Enrietto M., Tabacco E., Valente M.E., 2000. Effect of wilting on the protein degradation pattern in lucerne silages at two stages of maturity. Proc. 6th Research Conference of the British Grassland Society, 11-13 settembre 2000, Aberdeen, Scotland, UK, 99-100.

 

2001

40.           Tabacco E., Borreani G., 2001. Erba medica: più quantità e qualità dal medicaio. Professione Allevatore, 18, (5), 11-14.

41.           Borreani G., Tabacco E., 2001. L’insilamento mediante fasciatura delle rotoballe: esperienze e innovazioni. L’Informatore Agrario, 57, (25), 45-50.

42.           Bechini L., Borreani G., Tabacco E., 2001. Maximum, minimum and critical N concentration curves for Italian ryegrass. Proc. 2nd International Symposium Modelling Cropping Systems. ESA, Florence, Italy, 16-18 luglio 2001, 45-46.

43.           Tabacco E., Borreani G., 2001. Prati ed erbai, indicazioni per scegliere. Professione Allevatore, 18, (7), 13-16.

44.           Tabacco E., Borreani G., 2001. Arriva in azienda il pisello proteico. Professione Allevatore, 18, (8), 13-18.

45.           Borreani G., Tabacco E., Ciotti A., 2001. Insediamento del cotico erboso in piste da sci in relazione all’altitudine. Atti XXXIV Convegno SIA, 17-21 settembre 2001, Pisa, 204-205.

46.           Colombari G., Borreani G., Crovetto G.M., 2001. Effect of ensiling alfalfa at low and high dry matter on production of milk used to make Grana cheese. Journal of Dairy Science, 84, 2494-2502.

47.           Ciotti A., Borreani G., Tabacco E., 2001. Possibilità di insilamento nelle vallate alpine. In: Piano E., Paoletti R., Bassignana M. (Ed.) Atti convegno “La gestione delle risorse prato-pascolive alpine”, 24-25 ottobre 2001, Pollein, Aosta, 39-43.

48.           Cavallarin L., Tabacco E., Borreani G., 2001. I tannini naturali: una protezione per le proteine nel rumine. Professione Allevatore, 18, (9), 43-46.

49.           Borreani G., Tabacco E., 2001. Soluzioni per difendere gli insilati dall’aria. Professione Allevatore, 18, (10), 19-26.

50.           Cavallarin L., Tabacco E., Borreani G., 2001. Micotossine: un pericolo sempre in agguato. Professione Allevatore, 18, (11), 13-17.

 

2002

51.           Borreani G., Tabacco E., 2002. Testing different procedures to calculate the morphological stage of lucerne for quality prediction. Proc. 19th General Meeting of the European Grassland Federation, 27-30 maggio 2002, La Rochelle, France, 7, 182-183.

52.           Cavallarin L., Antoniazzi S., Borreani G., Tabacco E., Valente M.E., 2002. Effect of chestnut tannin on protein degradation in lucerne silages. Proc. 19th General Meeting of the European Grassland Federation, 27-30 maggio 2002, La Rochelle, France, 7, 68-69.

53.           Tabacco E., Borreani G., 2002. Mais: Scegliere bene premia gli agricoltori. Professione Allevatore, 19, (2), 15-19.

54.           Borreani G., Tabacco E., Colombari G., 2002. Influenza del deterioramento aerobico degli insilati sulla qualità dei prodotti caseari. L’Informatore Agrario, 58, (11), 57-61.

55.           Tabacco E., Borreani G., 2002. Come contrastare il deterioramento aerobico negli insilati di mais. L’Informatore Agrario, 58, (15), 105-111.

56.           Tabacco E., Borreani G., 2002. Quando conviene coltivare la soia. Professione Allevatore, 19, (3), 15-18.

57.           Tabacco E., Borreani G., 2002. Loglio italico: essiccazione più veloce vuol dire qualità. Professione Allevatore, 19, (4), 17-20.

58.           Grignani C., Borreani G., Tabacco E., Fagnano M., De Falco E., 2002. Quantificazione dell’azotofissazione nelle leguminose foraggere. In: Borreani G., Tabacco E., Grignani C., Atti convegno Società Italiana Agronomia “Ruolo agronomico dell’azotofissazione nelle leguminose foraggere e da granella”, 9-10 aprile 2002, Torino, 4-13.

59.           Borreani G., Tabacco E., Grignani C., 2002. Azotofissazione dell’erba medica in un triennio nella Pianura Padana occidentale. In: Borreani G., Tabacco E., Grignani C., Atti convegno Società Italiana Agronomia “Ruolo agronomico dell’azotofissazione nelle leguminose foraggere e da granella”, 9-10 aprile 2002, Torino, 66-69.

60.           Tabacco E., Borreani G., Grignani C., 2002. Effetto dell'erba medica e del trifoglio pratense sulla produzione del mais in successione nella Pianura Padana occidentale. In: Borreani G., Tabacco E., Grignani C., Atti convegno Società Italiana Agronomia “Ruolo agronomico dell’azotofissazione nelle leguminose foraggere e da granella”, 9-10 aprile 2002, Torino, 70-72.

61.           Tabacco E., Borreani G., Grignani C., 2002. Effects of residual nitrogen from lucerne and red clover on maize yield. Proc. 7th European Society for Agronomy Congress, 15-18 luglio 2002, Córdoba, Spain, 543-544.

62.           Tabacco E., Borreani G., 2002. Conoscere la qualità dei foraggi aziendali. Professione Allevatore, 19, (6), 15-21.

63.           Borreani G., Tabacco E., 2002. Più erba medica in azienda. Professione Allevatore, 19, (7), 15-18.

64.           Borreani G., Tabacco E., Grignani C., 2002. Un convegno a Torino sul ruolo agronomico dell’azotofissazione nelle leguminose foraggere e da granella. Newsletter Università degli Studi di Torino, 55-56.

65.           Cavallarin L., Borreani G., Tabacco E., Antoniazzi S., Valente M.E., 2002. Effects of DM content and of herbage conditioning on proteolysis in sainfoin silage. Proc. 13th International Silage Conference, 11-13 settembre 2002, Auchincruive, Scotland, UK, 82-83.

66.           Borreani G., Tabacco E., 2002. Fermentation and losses of wrapped big bales of lucerne as affected by baler chopping system. Proc. 13th International Silage Conference, 11-13 settembre 2002, Auchincruive, Scotland, UK, 98-99.

67.           Borreani G., Tabacco E., Cavallarin L., Peiretti P.G., 2002. Influence of wilting and conditioning treatment on sainfoin silage fermentation. Proc. 13th International Silage Conference, 11-13 September 2002, Auchincruive, Scotland, UK, 100-101.

68.           Tabacco E., Borreani G., 2002. Extent of aerobic deterioration in farm maize silage as affected by silo management. Proc. 13th International Silage Conference, 11-13 September 2002, Auchincruive, Scotland, UK, 178-179.

69.           Borreani G., Tabacco E., Gilardi M., Gilli M., 2002. L’insilamento dell’erba in montagna. Professione Allevatore, 19, (9), 21-26.

70.           Tabacco E., Borreani G., Odoardi M., Reyneri A., 2002. Effect of cutting frequency on dry matter yield and quality of lucerne (Medicago sativa L.) in the Po Valley. Italian Journal of Agronomy, 6, 27-33.

71.           Tabacco E., Borreani G., 2002. Sempre più valide le varietà precoci di mais. Professione Allevatore, 19, (10), 44-46.

72.           Borreani G., Tabacco E., 2002. Il sorgo da granella insilato: un’alternativa al silomais? Professione Allevatore, 19, (11), 12-14.

 

2003

73.           Borreani G., Peiretti P.G., Tabacco E., 2003. Evolution of yield and quality of sainfoin (Onobrychis viciifolia Scop.) in the spring growth cycle. Agronomie, 23, 193-201.

74.           Tabacco E., Borreani G., Cavallarin L., Antoniazzi S., 2003. Determinazione della sostanza secca nei foraggi: facile con un forno a microonde. Professione Allevatore, 20, (2), 15-20.

75.           Valente M.E., Borreani G., Caredda S., Cavallarin L., Sulas L., 2003. Ensiling forage garland (Chrysanthemum coronarium L.) at two stages of maturity and at different wilting levels. Animal Feed Science and Technology, 108, 181-190.

76.           Tabacco E., Borreani G., 2003. Definire la qualità in campo con lo stadio morfologico. Professione Allevatore, 20, (4), 20-23.

77.           Tabacco E., Borreani G., 2003. Azoto fai da te. Professione Allevatore, 20, (6), 16-19.

78.           Bisaglia C., Borreani G., Tabacco E., 2003. Una nuova modalità di fasciatura per rotoballe. L’Informatore Agrario, 59, (29), 55-60.

79.           Borreani G., Tabacco E., Cavallarin L., 2003. Contaminazione da micotossine negli insilati di mais. L’Informatore Agrario, 59, (31), 49-55.

80.           Borreani G., Tabacco E., 2003. World Silage: Italy. In: Wilkinson J.M., Toivonen M.I. (eds.) World Silage, Chalcombe Publications, pp. 105-111.

81.           Tabacco E., Borreani G., 2003. Come ottenere un silomais da manuale. Professione Allevatore, 20, (7), 14-15.

82.           Borreani G., Battelli G., Giaccone D., Masoero G., Peiretti P.G., Tabacco E., 2003. Conjugated linoleic acid (CLA) and 12-methyltridecanoic acid content of cheeses produced in winter and summer in alpine environment. Proc. 5th International Meeting on Mountain Cheese, 11-12 Settembre 2003, Areches – Beaufort, France, 32-33.

83.           Borreani G., Roggero P.P., Sulas L., Valente M.E., 2003. Quantifying morphological stage to predict the nutritive value in sulla (Hedysarum coronarium L.). Agronomy Journal, 95, 1608-1617.

84.           Peiretti P.G., Borreani G., Tabacco E., Giaccone D., 2003. I foraggi migliorano la qualità del latte e dei formaggi. Professione Allevatore, 20, (8), 11-13.

85.           Borreani G., Tabacco E., 2003. Evoluzione della qualità del foraggio di prato naturale alpino. Atti XXXV Convegno della Società Italiana di Agronomia, 16-18 settembre 2003, Napoli, 309-310.

86.           Bisaglia C., Borreani G., Tabacco E., 2003. Plastic consumption and surface distribution of innovative and conventional round bale wrapping systems. Proc. XXX CIOSTA-CIGR, V Congress, 22-24 settembre 2003, Turin, Italy, Vol. 1, 247-254.

87.           Borreani G., Bisaglia C., Tabacco E., 2003. Effects of innovative and conventional wrapping systems on fermentation of lucerne silage. Proc. XXX CIOSTA-CIGR, V Congress, 22-24 settembre 2003, Turin, Italy, Vol. 1, 429-433.

88.           Giaccone D., Borreani G., Tabacco E., 2003. Il pascolo è una risorsa: ma attenzione a non arrivare in ritardo. Professione Allevatore, 20, (10), 38-41.

89.           Bisaglia C., Borreani G., Tabacco E., 2003. Un’importante evoluzione delle fasciatrici per rotoballe. Professione Allevatore, 20, (10), 43-49.

90.           Tabacco E., Borreani G., 2003. La lupinella, un’opportunità in più per l’azienda zootecnica. Professione Allevatore, 20, (11), 32-33.

91.           Borreani G., Tabacco E., Grignani C., 2003. Quantificazione dell’azotofissazione nelle leguminose foraggere. Rivista di Agronomia, 37, 21-31.

92.           Tabacco E., Borreani G., Grignani C., 2003. Azotofissazione dell’erba medica e del trifoglio pratense stimata con il metodo della diluizione dell’isotopo 15N nella Pianura Padana occidentale. Rivista di Agronomia, 37, 93-97.

 

2004

93.           Borreani G., Tabacco E., 2004. Per un latte senza aflatossine meglio analizzare gli alimenti. L’Informatore Agrario, 60, (2), 53-56.

94.           Borreani G., Tabacco E., 2004. Il sorgo da granella insilato: un’alternativa praticabile. Professione Allevatore, 21, (2), 38-40.

95.           Borreani G., Tabacco E., Giaccone D., Arru R., Peiretti P.G., Cavallarin L., 2004. Influenza del deterioramento aerobico degli insilati di mais sulla qualità del latte destinato alla caseificazione di Grana Padano. Quaderni della Regione Piemonte, Anno VIII, 40, 28-32.

96.           Borreani G., Tabacco E., 2004. Loglio italico: Insilato sì, ma a queste condizioni. Professione Allevatore, 21, (4), 17-22.

97.           Tabacco E., Borreani G., Colombari G., Meinardi M., 2004. Il loglio italico insilato nella razione. Professione Allevatore, 21, (5), 10-12.

98.           Cavallarin L., Borreani G., Tabacco E., 2004. Mycotoxin occurrence in farm maize silages in northern Italy. Proc. 20th General Meeting of the European Grassland Federation, 21-24 giugno 2004, Luzern, Switzerland, 9, 1023-1025.

99.           Tabacco E., Borreani G., Valente M.E., Peiretti P.G., 2004. Dry matter and water-soluble carbohydrate contents of Italian ryegrass at cutting as affected by environmental factors. Italian Journal of Agronomy, 8, 63-74.

100.        Battelli G., Borreani G., Tabacco E., Peiretti P.G., Giaccone D., 2004. Terpenes in milk and Toma cheese in different forage diets during winter and summer in an alpine valley. Proc. 6th International Meeting on Mountain Cheese, 1-2 giugno 2004, Ragusa, Italy, 1-7.

101.        Masoero G., Peiretti P.G., Battelli G., Bergoglio G., Borreani G., Giaccone D., Tabacco E., 2004. Caratterizzazione di formaggi di montagna mediante tecniche NIRS e gascromatografica. Atti I Simposio Italiano di Spettroscopia nel Vicino Infrarosso, 15-16 giugno 2004 Lodi, Istituto Sperimentale Caseario di Lodi, Italy.

102.        Confalonieri, M., Colombini, S., Borreani G., Peiretti P.G., Odoardi, M., 2004. Predizione NIRS per la stima del valore nutritivo della loiessa per l’insilamento. Atti I Simposio Italiano di Spettroscopia nel Vicino Infrarosso, 15-16 giugno 2004 Lodi, Istituto Sperimentale Caseario di Lodi, Italy.

103.        Tabacco E., Borreani G., 2004. Rotoballe fasciate: migliorare la qualità e ridurre le perdite. Professione Allevatore, 21, (7), 22-24.

104.        Tabacco E., Borreani G., 2004. Copertura e appesantimento dell’insilato. Professione Allevatore, 21, (8), 41-43.

105.        Borreani G., Tabacco E., Giaccone D., Bianchi P., Galassi L., Zapparoli G.A., 2004. Gestione degli insilati di mais e caratteristiche organolettiche del Grana Padano. Il Latte, 29, (10), 78-83.

106.        Tabacco E., Borreani G., Giaccone D., Contestabile G., 2004. Realizzazione del fieno-silo per la valorizzazione delle risorse prative alpine e la produzione di formaggi di qualità. Parte I. Epoca di taglio, tipologia e qualità di conservazione dei foraggi. Quaderni della Regione Piemonte, Anno VIII, 43, 21-24.

107.        Borreani G., Tabacco E., Argenti G., Bozzo F., Paoletti R., Rossini F., 2004. Scelta delle specie e delle tecniche di inerbimento delle piste da sci in altitudine. In: Piano E. (ed.) Inerbimenti e tappeti erbosi. Quaderni di divulgazione scientifica, Vol. 2. Inerbimenti tecnici e di recupero ambientale, Istituto Sperimentale per le Colture Foraggere, Lodi, 35-44.

108.        Argenti G., Staglianò N., Borreani G., Tabacco E., Bozzo F., Lamesso M., Paletti R., Locatelli C., Rossigni F., Cereti C.F., Umbertini G., Scotton M., Piccinin L., 2004. L'evoluzione della vegetazione delle piste da sci inerbite in diversi contesti ambientali. In: Piano E. (ed.) Inerbimenti e tappeti erbosi. Quaderni di divulgazione scientifica, Vol. 2. Inerbimenti tecnici e di recupero ambientale, Istituto Sperimentale per le Colture Foraggere, Lodi, 27-33.

109.        Tabacco E., Borreani G., Giaccone D., Mimosi A., 2004. Vincente l’insilato in montagna. Professione Allevatore, 21, (10), 31-34.

110.        Battelli G., Borreani G., Tabacco E., Peiretti P.G., Giaccone D., 2004. Terpeni del latte e dei formaggi in diverse condizioni di alimentazione in una valle alpina. Caseus, 9, (5), 11-13.

 

2005

111.        Cavallarin L., Antoniazzi S., Borreani G., Tabacco E., 2005. Effects of wilting and mechanical conditioning on proteolysis in sainfoin (Onobrychis viciifolia Scop) wilted herbage and silage. Journal of the Science of Food and Agriculture, 85, 831-838. (I.F. 2005 = 0,996).

112.        Borreani G., Tabacco E., Arru R., Giaccone D., Mimosi A., Peiretti P.G., Contestabile G., 2005. Realizzazione del fieno-silo per la valorizzazione delle risorse prative alpine e la produzione di formaggi di qualità. Parte II. Prove di alimentazione, qualità del latte e dei formaggi. Quaderni della Regione Piemonte, Anno IX, 44, 31-34.

113.        Borreani G., Tabacco E., Zapparoli G.A., Galassi L., Bianchi P., Arru R., Giaccone D., Peiretti P.G., 2005. Filiera Grana Padano: influenza dell’alimentazione e dell’areale di produzione sulle caratteristiche organolettiche del formaggio. Quaderni della Regione Piemonte, Anno IX, 44, 35-38.

114.        Borreani G., Tabacco E., 2005. Il 2004 dice si all’insilamento del sorgo da granella. Professione Allevatore, 22, (1), 14-18.

115.        Borreani G., Tabacco E., Arru R., Giaccone D., Peiretti P.G., Battelli G., Masoero, G., 2005. Realizzazione del fieno-silo per la valorizzazione delle risorse prative alpine e la produzione di formaggi di qualità. Parte III. Componente lipidica e terpenica del latte e dei formaggi. Quaderni della Regione Piemonte, Anno IX, 46, 29-32.

116.        Borreani G., 2005. Qualità dei foraggi e la qualità del latte. In: Conti A., Andruetto S. (ed.) Convegno “Il latte: un alimento antico verso il futuro”. 2-3 maggio 2005, Villa Gualino, Torino. Fondazione per le Biotecnologie.

117.        Borreani G., Tabacco E., Blanc P., Gusmeroli F., Della Marianna G., Pecile A., Kasal A., Stimpfl E., Tarello C., Arlian D., 2005. La qualità del fieno di montagna va migliorata. L’Informatore Agrario, 61, (21), 47-52.

118.        Borreani G., Tabacco E., Antoniazzi S., Cavallarin L., 2005. Zearalenone contamination in farm maize silage. Italian Journal of Animal Science, 4 (Suppl. 2), 162-165.

119.        Colombini S., Confalonieri M., Borreani G., Tabacco E., Peiretti P.G., Odoardi M., 2005. Prediction of the chemical composition and nutritive value of lucerne (Medicago sativa L.) by Near Infrared Spectroscopy. Italian Journal of Animal Science, 4 (Suppl. 2), 141-143.

120.        Masoero, G., Peiretti, P.G., Battelli, G., Bergoglio, G , Borreani, G., Giaccone, D., Tabacco, E., 2005. NIR analysis of capillary butterfat in correlation with fatty acid composition of milk and cheese. Atti XVI Congresso Nazionale Associazione Scientifica di Produzione Animale, 28-30 giugno 2005, Torino. Abstract su: Italian Journal of Animal Science, 4, No. Supplement 2, 282.

121.        Cavallarin, L., Antoniazzi, S., Borreani, G., Tabacco, E., 2005. Effect of inoculation on fermentation quality and proteolysis in field pea (Pisum sativum) silage. Atti XVI Congresso Nazionale Associazione Scientifica di Produzione Animale, 28-30 giugno 2005, Torino. Abstract su: Italian Journal of Animal Science, 4, No. Supplement 2, pp. 176.

122.        Borreani G., Tabacco E., 2005. The effects of a new plastic film on the microbial and fermentation quality of Italian ryegrass bale silages. Proc. 14th International Silage Conference, 3-6 luglio 2005, Belfast, North Ireland, UK, 193.

123.        Borreani G., Cavallarin L., Antoniazzi S., Tabacco E., 2005. Effects of stage of growth and inoculation on fermentation quality of field pea silage. Proc. 14th International Silage Conference, 3-6 luglio 2005, Belfast, North Ireland, UK, 205.

124.        Tabacco E., Borreani G., 2005. The effects of the growth stage and inoculant on fermentation and aerobic stability of whole-plant grain sorghum silage. Proc. 14th International Silage Conference, 3-6 luglio 2005, Belfast, North Ireland, UK, 226.

125.        Cavallarin L., Borreani G., Antoniazzi S., Tabacco E., 2005. Effects of stage of growth and inoculation on proteolysis in field pea silage. Proc. 14th International Silage Conference, 3-6 luglio 2005, Belfast, North Ireland, UK, 272.

126.        Tabacco E., Borreani G., 2005. La qualità in campo la dice lo stadio morfologico. Professione Allevatore, 22, (5), 14-18.

127.        Borreani G., Tabacco E., Arru R., Giaccone D., Peiretti P.G., Battelli G., Masoero, G., 2005. La qualità del latte e dei formaggi dipende dai foraggi utilizzati. Professione Allevatore, 22, (6), 12-13.

128.        Borreani G., Tabacco E., 2005. Come valutare la qualità di un insilato. Professione Allevatore, 22, (7), 36-38.

129.        Borreani G., Tabacco E., 2005. Introduzione del sorgo da granella nelle aziende zootecniche piemontesi per la produzione di trinciato integrale. Atti XXXVI Convegno della Società Italiana di Agronomia, 20-22 settembre 2005, Foggia, 284-285.

130.        Colombari G., Crovetto G.M., Borreani G., Tabacco E., Zapparoli G.A., 2005. L’aggiunta di tannini per migliorare l’insilato di medica. L’Informatore Agrario, 61, (39), 51-56.

131.        Borreani G., Cavallarin L., Colombo D., Galassi G., Tabacco E., 2005. Effect of chestnut tannin on fermentation quality and rumen degradability of lucerne (Medicago sativa L.) silage. In: Mussa P.P., Cuddeford D., Kamphues J., Tauson A.H., Wanner M. (Eds.) Proc. 9th Congr. Eur. Soc. Vet. Comp. Nutrition, 8.

132.        Borreani G., Tabacco E., Bernardes T.F., 2005. Come dimensionare correttamente la trincea. Professione Allevatore, 22, (11), 18-20.

 

2006

133.        Borreani G., Tabacco E., 2006. The effect of a baler chopping system on fermentation and losses of wrapped big bales of alfalfa. Agronomy Journal, 98, 1-7. (I.F. 2006 = 1,272).

134.        Cavallarin L., Antoniazzi, S., Borreani G., Tabacco E., 2006. Effect of inoculation and addition of chestnut tannin on the protein quality of lucerne silages. Proc. 21th General Meeting of the European Grassland Federation, 3-6 aprile 2006, Badajoz, Spain, 11, 303-305.

135.        Borreani G., Giaccone D., Tabacco E., 2006. The role of high quality forages in Alpine dairy production over winter. Proc. 21th General Meeting of the European Grassland Federation, 3-6 aprile 2006, Badajoz, Spain, 11, 463-465.

136.        Borreani G., Odoardi M., Reyneri A., Tabacco E., 2006. Effect of cutting height and stage of development on lucerne quality in the Po plain. Italian Journal of Agronomy – Rivista di Agronomia, 1, 37-43.

137.        Tabacco E., Borreani G., 2006. Niente azoto al loglio italico. L’Informatore Agrario, 62, (15), 99-100.

138.        Borreani G., Cavallarin L., Antoniazzi S., Tabacco E., 2006. Effect of the stage of growth, wilting and inoculation in field pea (Pisum sativum L.) silages. I. Herbage composition and silage fermentation. Journal of the Science of Food and Agriculture, 86, 1377-1382. (I.F. 2006 = 1,026).

139.        Cavallarin L., Antoniazzi S., Tabacco E., Borreani G., 2006. Effect of the stage of growth, wilting and inoculation in field pea (Pisum sativum L.) silages. II. Nitrogen fractions and amino acid compositions of herbage and silage. Journal of the Science of Food and Agriculture, 86, 1383-1390. (I.F. 2006 = 1,026).

140.        Tabacco E., Borreani G., 2006. Insilare il pisello proteico. Professione Allevatore, 23, (7), 22-24.

141.        Tabacco E., Borreani G., 2006. Loglio italico: le scelte per la semina. Professione Allevatore, 23, (8), 42-44.

142.        Tabacco E., Cavallarin L., Borreani G., 2006. L’insilato di pisello proteico. Professione Allevatore, 23, (10), 41-42.

143.        Tabacco E., Borreani G., Crovetto G.M., Galassi G., Colombo D., Cavallarin L., 2006. Effect of chestnut tannin on fermentation quality, proteolysis, and protein rumen degradability of alfalfa silage. Journal of Dairy Science, 89, 4736-4746. (I.F. 2006 = 2,284).

 

2007

144.        Borreani G., Peiretti P.G., Tabacco E., 2007. Effect of harvest time on yield and pre-harvest quality of semi-leafless grain peas (Pisum sativum L.) as whole-crop forage. Field Crops Research, 100, 1-9. (I.F. 2007 = 1,664).

145.        Tabacco E., Cavallarin L., Borreani G., 2007. Proteine per la razione con l’insilato di pisello. Professione Allevatore, 24, (2), 26-28.

146.        Borreani G., Bisaglia C., Tabacco E., 2007. Effects of a new-concept wrapping system on alfalfa round bale silage. Transactions of the ASABE, 50, 781-787. (I.F. 2007 = 1,042).

147.        Borreani G., Tabacco E., 2007. Il silomais. Guida pratica. Agricoltura e Ricerca, Regione Piemonte, L’Artistica Savigliano, Savigliano (CN), pp.79.

148.        Colombari G., Araldi F., Zagni M., Melani D., Borreani G., 2007. Tecnica di produzione del fieno-silo in trincea. Annali della Società Agraria di Lombardia, 11 maggio 2007.

149.        Cavallarin L., Tabacco E., Borreani G., 2007. Forage and grain legume silages as a valuable source of proteins for dairy cows. Italian Journal of Animal Science, 6 (Suppl. 1), 282-284. (I.F. 2007 = 0,218).

150.        Colombini S., Odoardi M., Paoletti, R., Tabacco E., Borreani G., 2007. Effects of wilting and lactic acid bacteria inoculation on fermentation quality of white lupin and fababean silages. Italian Journal of Animal Science, 6 (Suppl. 1), 286-288. (I.F. 2007 = 0,218).

151.        Borreani G., Tabacco E., Cavallarin L., 2007. La qualità del silomais migliora con teli barriera all’ossigeno. Professione Allevatore, 24, (7), 34-36.

152.        Bernardes T.A., Borreani G., Tabacco E., Cavallarin L., Antoniazzi S., Reis R.A., 2007. Estabilidade aeróbia de silagens de plantas de milho e de sorgo granífero inoculadas com bactérias homo ou heterofermentativas. Proc. 44° Reunião Anual da Sociedade Brasileira de Zootecnia, 24-27 luglio 2007, Jaboticabal, SP, Brazil, E 537, pp. 3.

153.        Bisaglia C., Borreani G., Tabacco E., 2007. Net vs. plastic film round bales tying for silage making: plastic consumption and silage quality. Proc. XXXII CIOSTA-CIGR Section V Conference “Advances in labour and machinery management for a profitable agriculture and forestry”, 17-19 September 2007, Nitra, Slovack Republic, vol. 1, 107-113.

154.        Revello Chion A., Tabacco E., Borreani G., 2007. Più erba medica in razione per la vacca da latte. Professione Allevatore, 24, (8), 62-66.

155.        Borreani G., Tabacco E., Cavallarin L., 2007. A new oxygen barrier film reduces aerobic deterioration in farm scale corn silage. Journal of Dairy Science, 90, 4701-4706. (I.F. 2007 = 2,361).

156.        Borreani G., Tabacco E., Paoletti R., Odoardi M., Cavallarin L., 2007. L’insilamento delle leguminose da granella. L’Informatore Agrario, 63, (36 Suppl. 1), 34-36.

157.        Borreani G., Tabacco E., Cavallarin L., 2007. Nuove coperture per evitare perdite nel silomais. L’Informatore Agrario, 63, (36), 66-69.

158.        Tabacco E., Revello Chion A., Borreani G., Bisaglia C., 2007. Lo stoccaggio delle rotoballe fasciate. Professione Allevatore, 24, (9), 34-38.

159.        Borreani G., Giaccone D., Mimosi A., Tabacco, E., 2007. Comparison of hay and haylage from permanent alpine meadows in winter dairy cow diets. Journal of Dairy Science, 90, 5643-5650. (I.F. 2007 = 2,361).

160.        Borreani G., Tabacco, E., 2007. Dalla raccolta all’insilamento come produrre foraggio di qualità. L’Informatore Agrario, 63, (46 Suppl. 1), 27-31.

 

2008

161.        Cavallarin L., Borreani G., 2008. Effect of the stage of growth, wilting and inoculation in field pea (Pisum sativum L.) silages. III. Changes in the herbage and silage protein profiles. Journal of the Science of Food and Agriculture, 88, 237-241. (I.F. 2008 = 1,333).

162.        Borreani G., Tabacco E., 2008. Dalla raccolta alla conservazione, come valorizzare l’erba medica. L’Informatore Agrario, 64, (3), 34-38.

163.        Revello Chion A., Tabacco E., Borreani G., 2008. L’erba medica nell’avvicendamento dell’azienda zootecnica. Professione Allevatore, 25, (2), 18-20.

164.        Tabacco E., Borreani G., 2008. Come coltivare silomais di qualità. L’Informatore Agrario, 64, (9), 44-47.

165.        Borreani G., Tabacco E., 2008. L’insilato di medica valorizza le proteine. Informatore Zootecnico, 55, (5), 48-51.

166.        Borreani G., Tabacco, E., 2008. New oxygen barrier stretch film enhances quality of alfalfa wrapped silage. Agronomy Journal, 100, 942-948. (I.F. 2008 = 1,532).

167.        Borreani G., Tabacco E., 2008. Insilamento dell’erba medica per valorizzare le proteine. Terra e Vita, 48, (14), 80-82.

168.        Bisaglia C., Borreani G., Tabacco E., 2008. Film plastici al posto delle reti per la fasciatura delle rotoballe. L’Informatore Agrario, 64, (21), 63-67.

169.        Borreani G., Tabacco E., 2008. Silomais, come e quando raccogliere la qualità. L’Informatore Agrario, 64, (28), 28-31.

170.        Tabacco E., Borreani G., 2008. Silomais: otto regole per il successo. Professione Allevatore, 25, (7), 10-11.

171.        Borreani G., Bernardes T.F., Tabacco E., 2008. Aerobic deterioration influences the fermentative, microbiological and nutritional quality of maize and sorghum silages on farm in high quality milk and cheese production chains. Revista Brasileira de Zootecnia – Brazilian Journal Animal Science, 37, (suppl. 1), 68-77. (I.F. 2008 = 0,463).

172.        Bernardes T.F., Reis R.A., Miyazaki M.K., de Toledo A.P., Roth P., Borreani G., Tabacco E., 2008. Efeito do filme da baixa permebilidade ao oxigênio no controle da deterioração aeróbia em silagem de milho. Proc. 45a Reunião Anual da Sociedade Brasileira de Zootecnia, 22-25 luglio 2008, Lavras, MG, Brazil, C598 pp. 3.

173.        Borreani G., Tabacco E., 2008. Low permeability to oxygen of a new barrier film prevents outgrowth of butyric acid bacteria in farm corn silage. Journal of Dairy Science, 91, 4272-4281. (I.F. 2008 = 2.486)

174.        Borreani G., Tabacco E., Cavallarin L., Antoniazzi S., Manassero D., Zanoni C., Giaccone D., 2008. Dal latte al formaggio aflatossine sotto controllo. L’Informatore Agrario, 64, (46 - Suppl. Stalle da Latte), 45-48.

175.        Borreani G., 2008. Progressi nella conservazione e utilizzazione dei foraggi: l’insilamento. Annali dell'Accademia di Agricoltura di Torino, 150, 145-153.

 

2009

176.        Tabacco E., Borreani G., 2009. È in campo che nasce il silomais di qualità. L’Informatore Zootecnico, 56, (3), 48-55.

177.        Borreani G., Tabacco E., 2009. Dalla semina alle stalle, tecniche per medica di qualità. L’Informatore Agrario, 65, (9), 49-51.

178.        Tabacco E., Borreani G., 2009. Come avere ottima medica in trincea e in rotoballe fasciate. L’Informatore Agrario, 65, (9), 54-58.

179.        Borreani G., Revello Chion A., Colombini S., Odoardi M., Paoletti R., Tabacco E., 2009. Fermentative profiles of field pea (Pisum sativum), faba bean (Vicia faba) and white lupin (Lupinus albus) silages as affected by wilting and inoculation. Animal Feed Science and Technology, 151, 316-323. (I.F. 2009 = 1.866)

180.        Saladini M.A., Michelatti G., Alma A., Borreani G., Tabacco E., 2009. Sorgo in rotazione al mais per combattere la diabrotica. L’Informatore Agrario, 65, (13), 50-52.

181.        Borreani G., Tabacco E., 2009. Materiali plastici innovativi per un insilamento di qualità. L’Informatore Zootecnico, 56, (8) (Supplemento: Speciale Silomais), 21-25.

182.        Borreani G., Tabacco E., 2009. La corretta essiccazione valorizza l’erba medica. L’Informatore Agrario, 65, (16), 37-39.

183.        Borreani G., Tabacco E., 2009. New oxygen barrier films for silage making. Proc. Agricultural Film 2009. The International Conference for the Agricultural and Horticultural Film Industry, 24-26 febbraio 2009, Applied Market Information Ltd., Barcellona, Spagna, 4.8-4.17.

184.        Cavallarin L., Antoniazzi S., Giaccone D., Tabacco E., Borreani G., 2009. Transfer of aflatoxin M1 from milk to cheese in two Italian traditional cheese production methods. Proc. 2nd International Congress: Novel Technologies and Food Quality, Safety and Health, 27-29 aprile 2009, Girona, Spain, 128.

185.        Tabacco E., Piano S., Cavallarin L., Bernardes T.F., Borreani G., 2009. Clostridia spore formation during aerobic deterioration of maize and sorghum silages as influenced by Lactobacillus buchneri and Lactobacillus plantarum inoculants. Journal of Applied Microbiology, 107, 1632-1641. (I.F. 2009 = 2,098)

186.        Borreani G., Tabacco E., Bondi A., Colombari G., 2009. Come gestire il pastone di spiga in allevamento. L’Informatore Agrario, 65, (24), 31-34.

187.        Borreani G., Revello Chion A., Tabacco E., 2009. Enhancing oxygen impermeability of stretch film for wrapped silage with the use of new polymers. Proc. 15th International Silage Conference, 27-29 luglio 2009, Madison, Wisconsin, USA, 97-98.

188.        Giribaldi M., Pereira Crespo M.S., Borreani G., Tabacco E., Cavallarin L., 2009. Effect of the addition of a cysteine-endopeptidase inhibitor on proteolysis in alfalfa silage. Proc. 15th International Silage Conference, 27-29 luglio 2009, Madison, Wisconsin, USA, 235-236.

189.        Tabacco E., Borreani G., 2009. Quantifying the extent of aerobic deterioration in corn bunker and pile silages at a farm level. Proc. 15th International Silage Conference, 27-29 luglio 2009, Madison, Wisconsin, USA, 321-322.

190.        Borreani G., Revello Chion A., Tabacco E., 2009. The use of oxygen barrier film and Lactobacillus buchneri to preserve alfalfa bale silage at high and low dry matter contents. Proc. 15th International Silage Conference, 27-29 luglio 2009, Madison, Wisconsin, USA, 323-324.

191.        Garassino B., Rosa P., Capurro R., Borreani G., Tabacco E., Pin M., 2009. Studio di fattibilità della filiera per la produzione di etanolo da sorgo. Quaderni della Regione Piemonte, Anno XIII, 64, 25-28.

192.        Borreani G., Tabacco E., 2009. Temperature measurements of large scale silo face to assess aerobic deterioration of corn silage on farm. Proc. International Symposium on Forage Quality and Conservation, 28-30 ottobre 2009, Sao Pedro, SP, Brazil, 175-187.

 

2010

193.        Borreani G., Galassi L., Bianchi P., Zapparoli G.A., Giaccone D., Tabacco E., 2010. Caratteristiche organolettiche del Grana Padano DOP prodotto in Piemonte. Quaderni della Regione Piemonte, Anno XIV, 66, 42-45.

194.        Revello Chion A., Tabacco E., Giaccone, D., Peiretti P.G., Battelli, G., Borreani G., 2010. Variation of fatty acid and terpene profiles in mountain and “Toma piemontese” cheese as affected by diet composition in different seasons. Food Chemistry, 121, 393-399. (I.F. 2010 = 3,458)

195.        Borreani G., Tabacco E., Giaccone D., Pellegrin M., Brasca M., Lodi R., Todesco R., Battelli, G., Peiretti P.G., Galassi L., Bianchi P., 2010. Esempio di filiera produttiva del Raschera DOP in zona montana. Quaderni della Regione Piemonte, Anno XIV, 67, 47-50.

196.        Borreani G., Tabacco E., 2010. Use of new plastic stretch films with enhanced oxygen impermeability to wrap baled alfalfa silage. Transactions of the ASABE, 53, 635-641. (I.F. 2010 = 0,822).

197.        Borreani G., Tabacco E., 2010. The relationship of silage temperature with the microbiological status of the face of corn silage bunkers. Journal of Dairy Science, 93, 2620-2629. (I.F. 2010 = 2.497).

198.        Borreani G., Tabacco E., 2010. Alla zootecnia piemontese serve una foraggicoltura più efficiente. L’Informatore Agrario, 66, (Suppl. Piemonte 2010), 13-15.

199.        Borreani G., Revello-Chion A., Piano S., Ranghino F., Tabacco E., 2010. A preliminary study on new biodegradable films to cover silages. Proc. 23rd General Meeting of the European Grassland Federation, 29 agosto – 2 settembre 2010, Kiel, Germany, 15, 202-204.

200.        Revello Chion A., Battelli G., Giaccone D., Peiretti P.G., Tabacco E., Borreani G., 2010. Seasonal variation of fatty acid in milk of intensive and estensive dairy systems in Northern Italy. Proc. 23rd General Meeting of the European Grassland Federation, 29 agosto – 2 settembre 2010, Kiel, Germany, 15, 613-615.

201.        Quarantelli A., Righi F., Renzi M., Borreani G., 2010. I tocoferoli nei foraggi freschi: trasferimento all’organismo ed al latte. Proc. 2° Congresso Lattiero Caseario, AITeL, 21 settembre 2010, Torino.

202.        Tabacco E., Borreani G., 2010. Il sorgo da granella trinciato integrale: un’alternativa percorribile. In: Campi varietali mais: raccolto 2010. Settore Agricoltura, Parchi, Caccia e Pesca, Provincia di Milano, 10-14.

203.        Borreani G., Tabacco E., Vidotto F., Saladini M.A., Alma A., Michelatti G., 2010. Introduzione nelle aziende zootecniche del sorgo da granella insilato quale alternativa alla coltivazione del mais in asciutta e per il contenimento di Diabrotica virgifera virgifera. Quaderni della Regione Piemonte, Anno XIV, 72 suppl. Ricerca e Sperimentazione nella difesa delle colture, 36-37.

 

2011

204.        Bisaglia C., Tabacco E., Borreani G., 2011. The use of plastic film instead of netting when tying round bales for wrapped baled silage. Biosystems Engineering, 108, 1-8. (I.F. 2011 = 1.354).

205.        Opsi F., Fortina R., Borreani G., Tabacco E., Bodas R., López Y.S., 2011. Factores que afectan al valor nutritivo del ensilado de maíz: variedad, fecha de siega y grado de madurez. Proc. 50ª Reunión Científica de la SEEP, 9-12 maggio 2011, SEEP, Toledo, Spain, 263-268.

206.        Tabacco E., Borreani G., 2011. Il reddito della medica varia in base al cantiere di raccolta. L’Informatore Agrario, 67, (1), 39-42.

207.        Tabacco E., Righi F., Quarantelli A., Borreani G., 2011. Dry matter and nutritional losses during aerobic deterioration of corn and sorghum silages as influenced by different lactic acid bacteria inocula. Journal of Dairy Science, 94, 1409-1419. (I.F. 2011 = 2.564).

208.        Revello Chion A., Tabacco E., Peiretti P.G., Borreani G., 2011. Variation in the fatty acid composition of Alpine grassland during spring and summer. Agronomy Journal, 103, 1072-1080. (I.F. 2011 = 1.794).

209.        Cavallarin L., Tabacco E., Antoniazzi S., Borreani G., 2011. Aflatoxin accumulation in whole crop maize silage as a result of aerobic exposure. Journal of the Science of Food and Agriculture, 91, 2419–2425. (I.F. 2011 = 1.436).

210.        Tabacco E., Revello-Chion A., Borreani G., 2011. Feasibility and economic advantage of conserving grassland forages as wrapped bale silage in mountain environment of Italy. Proc. 16th Symposium of the European Grassland Federation, 29-31 agosto 2011, Grumpenstein, Austria, 16, 163-165.

211.        Borreani G., Revello-Chion A., Peiretti P.G., Tabacco E., 2011. Variation of fatty acid composition of forage from natural pasture located at different altitudes during the first growth cycle. Proc. 16th Symposium of the European Grassland Federation, 29-31 agosto 2011, Grumpenstein, Austria, 16, 169-171.

212.        Revello-Chion A., Battelli G., Giaccone D., Peiretti P.G., Tabacco E., Borreani G., 2011. The effects of different conserved forages on fatty acid profile and terpene composition of cow milk in Alpine dairy production. Proc. 16th Symposium of the European Grassland Federation, 29-31 agosto 2011, Grumpenstein, Austria, 16, 172-174.

213.        Galassi L., Bianchi P., Giaccone D., Revello Chion A., Tabacco E., Borreani G., 2011. Sensorial characterization of Raschera PDO cheese produced by different cheese factories in the production area. Proc. 10th International Meeting on Mountain Cheese, 14-15 Settembre 2011, Dronero (CN) Italy, 25-26.

214.        Revello Chion A., Battelli G., Giaccone D., Tabacco E., Borreani G., 2011. Fatty acid profile of Raschera PDO cheeses produced by different cheese factories during winter and summer. Proc. 10th International Meeting on Mountain Cheese, 14-15 Settembre 2011, Dronero (CN) Italy, 53-54.

215.        Coppa M., Martin B., Glasser F., Chilliard Y., Chassaing C., Agabriel C., Borreani G., Barcarolo R., Ferlay A., 2011. An European dataset to predict milk fatty acid profile from production conditions. Proc. 10th International Meeting on Mountain Cheese, 14-15 Settembre 2011, Dronero (CN) Italy, 59-60.

216.        Tabacco E., Piano S., Revello Chion A., Borreani G., 2011. Effect of Lactobacillus buchneri LN4637 and Lactobacillus buchneri LN40177 on the aerobic stability, fermentation products, and microbial populations of corn silage under farm conditions. Journal of Dairy Science, 94, 5589-5598. (I.F. 2011 = 2.564).

217.        Dolci P., Tabacco E., Cocolin L., Borreani G., 2011. Microbial dynamics during aerobic exposure of corn silage stored under oxygen barrier or polyethylene films. Applied and Environmental Microbiology, 79, 7499-7507. (I.F. 2011 = 3.829).

218.        Borreani G., Revello Chion A., Tabacco E., Quarantelli A., Righi F., Arru R., Giaccone D., Valperga T., 2011. Valorizzazione dei foraggi di elevata qualità nell’alimentazione di vacche Frisone. Quaderni della Regione Piemonte, Anno XV, 75, 46-49.

219.        Borreani G., Tabacco E., De Angelis D., 2011. Special EVOH-based films improve quality and sanity of farm corn silage. Proc. Agricultural Film 2011. International industry conference on silage, mulch and tunnel films used in agriculture, 7-9 novembre 2011, Applied Market Information Ltd., Barcellona, Spagna, 5.13-5.25.

220.        Tabacco E., Borreani G., 2011. Coltivare il sorgo da granella per trinciato integrale nell'azienda zootecnica. In: Campi varietali mais: raccolto 2011. Settore Agricoltura, Parchi, Caccia e Pesca, Provincia di Milano, 13-20.

 

2012

221.        Coppa M., Ravaglia P., Farruggia A., Pomiès D., Borreani G., Ferlay A., 2012. Grazing system and botanical diversity effects on the quality of herbage consumend by dairy cows. Proc. 24th General Meeting of the European Grassland Federation, 03 – 07 giugno 2012, Lublin, Poland, (ISBN: 978-83-89250-77-3) 17, 228-230.

222.        Borreani G., Coppa M., Revello-Chion A., Tabacco E., 2012. The use of an oxygen barrier stretch film to wrap baled silages in farm conditions. Proc. 24th General Meeting of the European Grassland Federation, 03 – 07 giugno 2012, Lublin, Poland, (ISBN: 978-83-89250-77-3) 17, 343-345.

223.        Revello-Chion A., Tabacco E., Battelli G., Righi F., Quarantelli A., Giaccone D., Borreani G., 2012. Effects of fresh forage inclusion in diet of high performance dairy cows on milk production and composition. Proc. 24th General Meeting of the European Grassland Federation, 03 – 07 giugno 2012, Lublin, Poland, (ISBN: 978-83-89250-77-3) 17, 405-407.

224.        Borreani G., Tabacco E., 2012. Effect of silo management factors on aerobic stability and extent of spoilage in farm maize silages. Proc. 16th International Silage Conference, (ISBN: 978-952-487-384-0) 02-04 luglio 2012, Hämeenlinna, Finland, 71-72.

225.        Revello-Chion A., Borreani G., Muck R.E., 2012. Effects of various commercial inoculants on the fermentation, aerobic stability and nutritional quality of rolled and ground high moisture corn. Proc. 16th International Silage Conference, (ISBN: 978-952-487-384-0) 02-04 luglio 2012, Hämeenlinna, Finland, 280-281.

226.        Borreani G., Revello-Chion A., Piano S., Meda P.M., Guerrini S., Tabacco E., 2012. Microbiological and fermentative quality of maize silage conserved under new bio-based biodegradable films. Proc. 16th International Silage Conference, (ISBN: 978-952-487-384-0) 02-04 luglio 2012, Hämeenlinna, Finland, 298-299.

227.        Borreani G., Tabacco E., 2012. Using a special EVOH grade in stretch film manufacturing reduces dry matter losses and spoilage and increases hygienic quality of baled silages. Proc. 16th International Silage Conference, (ISBN: 978-952-487-384-0) 02-04 luglio 2012, Hämeenlinna, Finland, 300-301.

228.        Borreani G., Tabacco E., 2012. Special EVOH-based films with lowered oxygen permeability reduce dry matter losses and increase aerobic stability of farm maize silages. Proc. 16th International Silage Conference, (ISBN: 978-952-487-384-0) 02-04 luglio 2012, Hämeenlinna, Finland, 302-303.

229.        Tabacco E., Bisaglia C., Revello-Chion A., Borreani G., 2012. The use of plastic film instead of net to secure baled silage before wrapping. Proc. 16th International Silage Conference, (ISBN: 978-952-487-384-0) 02-04 luglio 2012, Hämeenlinna, Finland, 304-305.

230.        Borreani G., Nucera D.M., Meda P.M., Tabacco E., Morra P., Grassi A., 2012. Recovery and PCR-based characterization of Listeria strains and investigation on managerial factors influencing its occurrence on farm baled silages. Proc. 16th International Silage Conference, (ISBN: 978-952-487-384-0) 02-04 luglio 2012, Hämeenlinna, Finland, 306-307.

231.        Tabacco E., Righi, F., Quarantelli A., Revello-Chion A., Borreani G., 2012. Effects of a ferulate-esterase producing inoculant on aerobic stability, fermentation products, and nutritive value of maize silages harvested at different dry matter contents. Proc. 16th International Silage Conference, (ISBN: 978-952-487-384-0) 02-04 luglio 2012, Hämeenlinna, Finland, 364-365.

232.        Borreani G., Meda P.M., Tabacco E., Nucera D.M., Morra P., Grassi A., 2012. Incidenza e livello di contaminazione da Listeria monocytogenes negli insilati aziendali e ripercussioni sulle produzioni lattiero-casearie nella filiera del Gorgonzola DOP (LISTGO). Quaderni della Regione Piemonte, Anno XVI, 77 suppl. Qualità del latte e dei formaggi, 53-58.

233.        Borreani G., Tabacco E., Cavallarin L., Antoniazzi S., Giaccone D., Arru R., 2012. Le aflatossine nella filiera latte, un problema sempre in agguato: punti critici e indicazioni per il contenimento del rischio. Quaderni della Regione Piemonte, Anno XVI, 77 suppl. Qualità del latte e dei formaggi, 59-66.

234.        Borreani G., Tabacco E., Cavallarin L., Antoniazzi S., Giaccone D., 2012. Monitoraggio e contaminazione del latte e trasferimento dell’AFM1 nei formaggi. Quaderni della Regione Piemonte, Anno XVI, 77 suppl. Qualità del latte e dei formaggi, 67-72.

235.        Borreani G., Comino L., Tabacco E., 2012. Utilizzare foraggi aziendali per ridurre i costi. L’Informatore Agrario, 68, (42), 48-50.

236.        De Paola C., Bove M., Banterle A., Bertoni D., Borreani G., Tabacco E., Meda P.M., Rossi G., Parolo G., Campia P., Dominione V., Origgi R., Paracchini M.L., Bulgheroni C., Capitani C., Kohl M., 2012. SOSTARE: un modello per valutare l’efficienza tecnica, la sostenibilità ambientale ed economica delle imprese agricole lombarde. Quaderni della Ricerca della Regione Lombardia, n. 141, 1-136.

237.        Nucera D., Grassi M.A., Morra P., Giaccone D., Meda P., Tabacco E., Borreani G., 2012. Application of PCR typing for investigating Listeria monocytogenes transmission along the Gorgonzola PDO production chain. Proc. IAFP's European Symposium on Food Safety, 21-23 maggio 2012, Warsaw, Poland.

238.        Dolci P., Borreani G., Tabacco E., Cocolin L., 2012. Detection of Paenibacillus in corn silage at different time of aerobic deterioration exposure. Proc. 3° Convegno Nazionale Società Italiana di Microbiologia Agraria, Alimentare e Ambientale (SIMTREA), 26-28 giugno 2012, Bari, pg. 60-61.

239.        Alessandria V., Dolci P., Borreani G., Tabacco E., Cocolin, L., 2012. Incidence of Clostridium spp. in milk collected from farms of Northwest Italy. Proc. 23rd International ICFMH Symposium - Food Micro 2012, 3-7 settembre, Istanbul, Turkey, 683.

 

2013

240.        Tabacco E., Borreani G., 2013. Sfruttare il potenziale produttivo delle colture foraggere. L’Informatore Agrario, 69, (Suppl. n. 4 – Stalle da latte), 18-22.

241.        Opsi F., Fortina R., Borreani G., Tabacco E., López S., 2013. Influence of cultivar, sowing date and maturity at harvest on yield, digestibility, rumen fermentation kinetics and estimated feeding value of maize silage. The Journal of Agricultural Science, 151, 740-753. (I.F. 2013 = 2.891).

242.        Giaccone D., Revello Chion A., Borreani G., Tabacco E., 2013. Aflatossina nel latte, un problema “matematico”. L’Allevatore, 3, (5), 14-19.

243.        Coppa M., Ferlay A., Chassaing C., Agabriel C., Glasser F., Chilliard Y., Borreani G., Barcarolo R., Baars T., Harstad O.M., Verbič J., Golecký J., Martin B., 2013. Prediction of bulk milk fatty acid composition based on farming practices collected through on-farm surveys. Journal of Dairy Science, 96, 4197–4211. (I.F. 2013 = 2.550).

244.        Coppa M., Revello-Chion A., Giaccone D., Tabacco E., Borreani G., 2013. Effects of pasture characteristics and farming practices on fatty acid profile of pasture-derived milk. In: Lombardi G., Mosimann E., Gorlier A., Iussig G., Lonati M., Pittarello M., Probo M. (Eds). Proceedings of the 17th Meeting of the FAO-CIHEAM Mountain Pasture Network - Pastoralism and ecosystem conservation, 5-7 June 2013, Trivero, Italy, pp. 27-30. ISBN 978-88-908636-2-2.

245.        Borreani G., Dolci P., Tabacco E., Cocolin L., 2013. Aerobic deterioration stimulates outgrowth of spore-forming Paenibacillus in corn silage stored under oxygen-barrier or polyethylene films. Journal of Dairy Science, 96, 5206-5216. (I.F. 2013 = 2.550).

246.        Borreani G., Coppa M., Revello-Chion A., Comino L., Giaccone D., Ferlay A., Tabacco E., 2013. Effect of different feeding strategies in intensive dairy farming systems on milk fatty acid profiles, and implications on feeding costs in Italy. Journal of Dairy Science, 96, 6840-6855. (I.F. 2013 = 2.550).

247.        Borreani G., Tabacco E., Guerrini S., Ponti R., 2013. Opportunities in developing novel biodegradable films to cover silages. Proc. Agricultural Film 2013. International industry conference on silage, mulch and tunnel films used in agriculture, 16-18 settembre 2013, Applied Market Information Ltd., Madrid, Spagna, 4.1-4.13.

248.        Tabacco E., Bisaglia C., Revello-Chion A., Borreani G., 2013. Assessing the effect of securing bales with either polyethylene film or netting on the fermentation profiles, fungal load, and plastic consumption in baled silage of grass-legume mixtures. Applied Engineering in Agriculture, 29, 795-804. (I.F. 2013 = 0.491).

249.        Comino L., Righi F., Quarantelli A., Gorrieri F., Coppa M., Tabacco E. and Borreani G., 2013. Fat protein ratio as a tool to monitor dairy cow metabolism. In: G. Dalin (Ed). Proc. 15th International Conference on Production Diseases in Production Animal, 24-29 June 2013, Uppsala, Sweden, pp. 127.

250.        Prelle A., Pugliese M., Borreani G., Tabacco E., Gullino L.M., Garibaldi A., 2013. Confronto sull'utilizzo di teli biodegradabili e non sulla presenza di micotossine in insilati di mais. Incontri fitoiatrici 2013. Protezione delle Colture, 6 (2), 108-109.

251.        Spadaro D., Bustos Lopez M., Tabacco E., Garibaldi A., Gullino L.M., Borreani G., 2013. Evoluzione nella microflora fungina durante l’insilamento di silo-mais. Incontri fitoiatrici 2013. Protezione delle Colture, 6 (2), 118.

 

2014

252.        Coppa M., Revello-Chion A., Giaccone D., Ferlay A., Tabacco E., Borreani G., 2014. Comparison of near and medium infrared spectroscopy to predict fatty acid composition on fresh and thawed milk. Food Chemistry, 150, 49-57. (I.F. 2013 = 3.259).

253.        Cavallarin L., Antoniazzi S., Giaccone D., Tabacco E., Borreani G., 2014. Transfer of aflatoxin M1 from milk to ripened cheese in three Italian traditional production methods. Food Control, 38, 174-177. (I.F. 2013 = 2.819).

254.        Tabacco E., Borreani G., 2014. Sistema foraggero più efficiente se si coltiva erba medica. L’Informatore Agrario, 70, (1), 36-39.

255.        Gaudino S., Goia I., Borreani G., Tabacco E., Sacco D., 2014. Cropping system intensification grading using an agro-environmental indicator set in northern Italy. Ecological Indicators, 40, 76–89. (I.F. 2013 = 3.230).

256.        Borreani G., Tabacco E., 2014. Improving corn silage quality in the top layer of farm bunker silos through the use of a next-generation barrier film with high impermeability to oxygen. Journal of Dairy Science, 97, 2415-2426. (I.F. 2013 = 2.550).

257.        Gaudino S., Goia I., Borreani G., Tabacco E., Grignani C., Sacco D., 2014. Convenzionale, integrato e bio: quale impatto sull’ambiente. L’Informatore Agrario, 70, (9), suppl. Cereali, 32-35.

258.        Borreani G., Piano S., Tabacco E., 2014. Aerobic stability of maize silage stored under plastic films with different oxygen permeability. Journal of the Science of Food and Agriculture, 94, 2684-2690. (I.F. 2013 = 1.879).

259.        Martin B., Coppa M., Chassaing C., Agabriel C., Borreani G., Barcarolo R., Baars T., Kusche D., Hastad O.M., Verbič J., Golecký J., Ferlay A., 2014. Can we use the  fatty acid composition of bulk milk to authenticate the diet composition? Proc. 25th General Meeting of the European Grassland Federation, 07 – 11 settembre 2014, Aberystwyth, Wales, UK, (ISBN: 978-0-9926940-1-2) 19, 553-555.

260.        Coppa M., Revello-Chion A., Giaccone D., Comino L., Tabacco E., Borreani G., 2014. Use the milk fatty acid composition to authenticate cow diets. Proc. 25th General Meeting of the European Grassland Federation, 07 – 11 settembre 2014, Aberystwyth, Wales, UK, (ISBN: 978-0-9926940-1-2) 19, 668-670.

261.        Coppa M., Farruggia A., Ravaglia P., Pomiés D., Borreani G., Le Morvan A., Ferlay A., 2014. Dairy cow grazing selection on upland pasture affect milk fatty acid concentration. In: Forage resources and ecosystem services provided by mountain and Mediterranean grasslands and rangelands. Options Mediterranéennes, 109, 279-282.

262.        Coppa M., Ferlay A., Chassaing C., Agabriel C., Glasser F., Chilliard Y., Borreani G., Barcarolo R., Baars T., Kusche D., Harstad O.M., Verbič J., Golecký J., Martin B., 2014. The main fatty acids of bulk milks can be predicted with rapid farm surveys. In: Forage resources and ecosystem services provided by mountain and Mediterranean grasslands and rangelands. Options Mediterranéennes, 109, 283-288.

263.        Giaccone D., Coppa M., Revello-Chion A., Galassi L., Bianchi P., Tabacco E., Borreani G., 2014. Sensory characteristics and fatty acid composition of Raschera PDO cheese according to the production system. In: Forage resources and ecosystem services provided by mountain and Mediterranean grasslands and rangelands, Options Mediterranéennes, 109, 297-300.

264.        Borreani G., Comino L., Tabacco E., 2014. Intensificazione sostenibile del sistema foraggero per l’azienda zootecnica da latte in Pianura Padana. Atti XLIII Convegno della Società Italiana di Agronomia, 17-19 settembre 2014, Pisa, pp. 8.

265.        Comino L., Tabacco E., Righi F., Revello-Chion A., Quarantelli A., Borreani G., 2014. Effects of an inoculant containing a Lactobacillus buchneri that produces ferulate-esterase on fermentation products, aerobic stability, and fibre digestibility of maize silage harvested at different stages of maturity. Animal Feed Science and Technology, 198, 94–106.

266.        Tabacco E., Comino L., Borreani G., 2014. Doppi raccolti, opportunità per produrre più energia latte. L’Informatore Agrario, 70, (45), 13-16.

 

2015

267.        Borreani G., Tabacco E., 2015. Bio-based biodegradable film to replace the standard polyethylene cover for silage conservation. Journal of Dairy Science, 98, 386-394.

268.        Paracchini M.L., Bulgheroni C., Borreani G., Tabacco E., Banterle A., Bertoni D., Rossi G., Parolo G., Origgi R., De Paola C. 2015. A diagnostic system to assess sustainability at a farm level: the SOSTARE model. Agricultural Systems, 133, 35-53.

269.        Tabacco E., Giaccone D., Revello Chion A., Comino L., Borreani G., 2015. Erba medica, scelta ideale per il greening. L’Informatore Agrario, 71, (1), 37-40.

270.        Tabacco E., Borreani G., 2015. Soia: possibile fonte proteica come trinciato integrale. L’Informatore Agrario, 71, (7), 50-52.

271.        Coppa M., Chassaing C., Ferlay A., Agabriel C., Laurent C., Borreani G., Barcarolo R., Baars T., Kusche D., M. Harstad O., Verbič J., Golecký J., Delavaud C., Chilliard Y., Martin B., 2015. Potential of milk fatty acid composition to predict diet composition and authenticate feeding systems and altitude origin of European bulk milk. Journal of Dairy Science, 98, 1539–1551.

272.        Coppa M., Farruggia A., Ravaglia P., Pomiès D., Borreani G., Le Morvan A., Ferlay A., 2015. Frequent moving of grazing dairy cows to new paddocks increases the variability of milk fatty acid composition. Animal, 9, 604-613.

273.        Borreani G., Tabacco E., 2015. Foraggicoltura: Dal Piemonte avanza l’idea di una coltivazione dinamica. Informatore Zootecnico, 61 (6), 36-37.

274.        Spadaro D., Bustos-Lopez M. del Pilar, Gullino M.L., Piano S., Tabacco E., Borreani G., 2015. Evolution of fungal populations in corn silage conserved under polyethylene or biodegradable films. Journal of Applied Microbiology, 119, 510-520.

275.        Comino L., Righi F., Coppa M., Quarantelli A., Tabacco E., Borreani G., 2015. Relationships among early lactation milk fat depression, cattle productivity and fatty acid composition on intensive dairy farms in Northern Italy. Italian Journal of Animal Science, 14, 350-361.

276.        Coppa M., Ferlay A., Borreani G., Revello-Chion A., Tabacco E., Tornambé G., Pradel P., Martin B., 2015. Effect of phenological stage and proportion of fresh herbage in cow diets on milk fatty acid composition. Animal Feed Science and Technology, 208, 66-78.

277.        Menardo S., Balsari P., Tabacco E., Borreani, G., 2015. Effect of conservation time and addition of lactic acid bacteria on the biogas and methane production of corn stalk silage. BioEnergy Research, 8, 1810-1823.

278.        Borreani G., Tabacco E., Gallo A., Masoero F., Stroppa A., 2015. Gestire gli insilati aziendali di mais per la filiera del Grana Padano DOP. Consorzio Tutela Grana Padano, Desenzano sul Garda (BS).

279.        Rossi G., Paracchini M.L., Bulgheroni C., Borreani G., Tabacco E., Banterle A., Bertoni D., Parolo G., Origgi R., De Paola C. 2015. Evaluation of farm ecologic performance in a context of multifunctionality. Proc. 110° Congr. Società Botanica Italiana, Pavia 14-17 September 2015, SBI, ISBN 978-88-85915-16-9.

 

2016

280.        Tabacco E., Comino L., Revello-Chion A., Borreani G., 2016. Sistema foraggero dinamico: una scelta vincente. L’Informatore Agrario, 72 (4), (Suppl. 1 Stalle da latte), 20-24.

281.        Borreani G., Coppa M., Tabacco E., Comino L., Revello-Chion A., Giaccone D., 2016. Valorizzare la filiera del latte con gli acidi grassi. L’Informatore Agrario, 72 (12), (Suppl. 1 - Stalle da latte ), 21-25.

282.        Giaccone D., Revello-Chion A., Galassi L., Bianchi P., Battelli G., Coppa M., Tabacco E., Borreani G., 2016. Effect of milk thermisation and farming system on cheese sensory profile and fatty acid composition. International Dairy Journal, 59, 10-19.

283.        Nucera D.M., Grassi A., Morra P., Piano S., Tabacco E., Borreani G., 2016. Detection, identification and typing of Listeria species from baled silages fed to dairy cows. Journal of Dairy Science, 99, 6121–6133.

 

2017

284.        Borreani G, Tabacco E., Comino L., 2017. Falciacondizionatrici, un aiuto al processo di preappassimento. L’Informatore Agrario, 73 (7): 37-40.

285.        Tabacco E., Comino L., Borreani G, 2017. Alimenti ad alto valore aggiunto con i sistemi foraggeri dinamici. L’Informatore Agrario, 73 (11, Suppl. Stalle da latte), 25-28.

286.        Guerrini S., Borreani G., Voojis H., 2017. Chapter 3: Biodegradable Materials in Agriculture: Case Histories and Perspectives. In: Soil Degradable Bioplastics for a Sustainable Modern Agriculture. Malinconico M. (ed.), Springer International Publishing AG, Berlin, Germany, pp. 35-65.

287.        Borreani G., Tabacco E., 2017. Charter 9: Plastics in animal production. In: A Guide to the Manufacture, Performance, and Potential of Plastics in Agriculture. Orzolek M.D. (ed.) Elsevier Ltd., Amsterdam, The Netherlands, pp. 145-185. ISBN: 978-0-08-102170-5.

288.        Coppa M., Revello-Chion A., Giaccone D., Tabacco E. and Borreani G., 2017. Introducing fatty acid profile for milk payment in a dairy plant to valorise milk from permanent grasslands. Proc. 19th Symp. EGF, Alghero, Italy, Wageningen Academic Publisher, 22, 137-139.

Coppa M., Revello-Chion A., Giaccone D., Tabacco E., Borreani G., 2017. Factors affecting herbage and milk fatty acid composition from permanent grasslands in the Italian Alps. Proc. 19th Symp. EGF, Alghero, Italy, Wageningen Academic Publisher, 22, 140-142.

 

Corsi di insegnamento

Ricevimento studenti

Lunedì e giovedi dalle ore 09:00 alle 11:00, previo appuntamento telefonico o via e-mail

Temi di ricerca

Il prof. Giorgio Borreani coordina il gruppo di Foraggicoltura del Dipartimento di Scienze Agrarie, Forestali e Alimentari. Svolge da più anni ricerche sulla produzione, sulla conservazione e sulla caratterizzazione qualitativa dei foraggi con l’obiettivo di migliorare l’efficienza del sistema foraggero nel suo complesso, attraverso l’individuazione dei punti critici a livello aziendale e a livello ambientale. Parte dell’attività è orientata al sostegno delle produzioni foraggere per ridurre la dipendenza dell’azienda zootecnica dagli acquisti extra-aziendali relativi alle fonti proteiche e, nelle aree montane, di rafforzare il legame con il territorio, soprattutto quando il latte prodotto venga destinato alla produzione di formaggi tipici. Parte dell’attività della ricerca è orientata agli aspetti dell’intera filiera lattiero-casearia dalla produzione dei foraggi in azienda alla trasformazione del latte in caseificio, con particolare riferimento alla qualità igienica e microbiologica delle diete a base di insilati per bovini da latte. Un efficace raggiungimento degli obiettivi di ricerca nella filiera lattiero-casearia è perseguito attraverso una stretta collaborazione con altre Università italiane, Enti di ricerca nazionali e regionali (con diverse competenze della filiera dalla microbiologia, agli aspetti zootecnici e veterinari, all’analisi chimica e sensoriale dei prodotti caseari), Associazioni di prodotto, Associazioni Regionali e provinciali degli allevatori, Aziende agricole-zootecniche e diversi caseifici artigianali e industriali che producono formaggi DOP (Grana Padano, Raschera, Toma Piemontese e Gorgonzola) sul territorio piemontese.

Gruppi di ricerca

Ultimo aggiornamento: 07/06/2017 15:42
Campusnet Unito